Triptych

Triptych-N3132-01
Triptych-N3132-09
Triptych-N3132-06
Triptych-N3132-15
Triptych-N3132-09
Triptych-N3132-18
1 / 6

Triptych challenges conventional high-rise living through the engagement of integrated art, environmentally sustainable design (ESD) and community focused architecture. The triangular building comprises 157 apartments arranged as a series of eight, three-storey vertical villages over 24 levels. Each village has an individual lobby and naturally ventilated atrium space employing landscape and artwork to foster a sense of community and encourage social interaction.

The integrated art concept, ‘Digital Showers’, was designed in collaboration with Melbourne artist, Robert Owen as a kaleidoscope of colours on the building’s façade. Floor to ceiling coloured louvre windows fall in multi-coloured puddles on the building podium. Designed for visual effect, the louvre windows also enable occupants to control airflow and individualise ventilation levels.

ESD initiatives include electricity co-generation, low-e double-glazed windows, water harvesting and the use of sustainable flooring materials such as bamboo. In addition, the tower will generate its own electricity to support common area power and heating needs through micro-generation.

Triptych’s art concept underscores the building’s connection to its location in the arts precinct. This is further reinforced at street level where a cafe, restaurant, bar, delicatessen, gallery and collaborative space provide the opportunity for residents to engage with the surrounding arts community.

Awards

  • Winner, Environmental Excellence, UDIA Victoria-High Density Development Award 2012
  • Winner, Residential Development of the year, Property Council of Australia Innovation and Excellence Award 2012
triptych-resized